top of page

Postpartum doula 

Na de geboorte van je baby kan je ervoor kiezen om mij ook in te zetten als postpartum doula. 

Het geven van een geboorte is de op één na grootste levensveranderende gebeurtenis. Hieruit is het idee van postpartum doula's ontstaan. Een pas bevallen mama heeft immers een speciale status die ze tot wel veertig dagen mag aanhouden. Vanuit die speciale status vinden we het belangrijk dat mama emotioneel en fysiek kan herstellen van de bevalling en dat zij alle tijd krijgt om te verbinden met de baby. Dit kan alleen maar als mama weet dat er voor alle andere zaken iemand is om dit op te volgen of te regelen. 

 

Als nieuwe mama komt er veel op je af. Je bent maanden bezig geweest met de voorbereiding van je bevalling, maar wat er nadien komt is vaak nog niet geweten en kan een verrassing zijn.

 

Het is mijn taak als postpartum doula om op voorhand met jullie na te denken over hoe jullie  je kraamtijd vorm willen geven. Zo zijn er een aantal zaken om bij stil te staan: wat doen we met bezoek, zijn er oudere kinderen waar gezorgd voor moet worden, wil je borstvoeding of flesvoeding geven, wanneer moet je partner terug aan het werk, opzetten van een mealtrain, etc. Deze voorbereiding is echter maar een klein stukje van het echte werk van een postpartum doula.

 

Na de geboorte kom ik twee a drie keer per week naar jullie thuis om daar voor mama te zorgen. Dit kan ik zo’n zestal weken aanbieden. Het aantal uren zorg bekijken we op een eerste gesprek en sturen we eventueel bij waar nodig is. Mijn insteek is om te kijken waar en wanneer de nood het grootst is en hier op in te spelen. 

DSC_0308.JPG

Concreet aanbod

 

  • Kraamkost: Ik zorg voor gezonde en krachtgevende voeding die het herstel bij mama bevordert. Mijn focus ligt op groenten en fruit die licht verteerbaar zijn, voedzaam zijn en ook bevorderlijk zijn voor eventuele borstvoeding. 

 

  • Belly binding: Daarnaast bied ik ook belly binding technieken aan. Op deze manier wordt het lichaam ondersteunt en gemotiveerd om terug naar zijn oorspronkelijke vorm te gaan. 

 

  • Massage: Als een mama net bevallen is, is er ook een leegte in haar lichaam ontstaan en die probeer ik door middel van postpartum massage terug weg te krijgen. 

 

  • 'Closing the bones': Ter afsluiting van de kraamperiode kan ik een ‘Closing the bones’-ritueel aanbieden. Dit is een eeuwenoude traditie waarbij er op een ceremoniële manier afscheid genomen wordt van de kraamperiode. 

 

Bovenstaande zaken kan je in een pakketvorm krijgen maar het is ook perfect mogelijk om je eigen postpartum plan op te stellen. Het is belangrijk dat jij, als mama, je goed voelt en iedereen heeft hier iets anders voor nodig. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen zodat we voor jou een op maat gemaakt plan kunnen maken. 

Ik vind het zo belangrijk dat iedereen kan genieten van een postpartum doula. Het geeft een gevoel van gedragenheid en geborgenheid. Het gevoel er niet alleen voor staan is wat ik wil geven.  Ik wil  graag met jou op zoek gaan naar hoe we dit mogelijk kunnen maken voor jouw kraamperiode. 

318248877_2065564983643187_4093585231272746939_n.jpg
318031368_517953383638581_3177976616014732189_n.jpg
DSC_0763.jpg
bottom of page